Kunst gallerij - Gallerij Deweer, ART Gallery, kunstgalerij, kunstenaars exposeren, grafiek exposeren, schilders, fotografen, beeldhouwers, sculpturen, beeldhouwwerk te Otegem

XY - 10 jaar Glazenhuis

06-05-2017 - 17-09-2017


Jan Fabre, Luister, 1992, Courtesy Privé-collectie BE

GlazenHuis, Lommel, BE

De komende tentoonstelling in het GlazenHuis staat in het kader van haar tiende verjaardag en kreeg de titel XY (X voor 10 en Y voor years, of jaren). Het is de vierentwintigste expositie in het Lommelse glasmuseum GlazenHuis, waarvoor er vierentwintig Belgische kunstenaars en ontwerpers werden uitgenodigd. Zij brengen een update van het gebruik van glas in het vakgebied van de beeldende en toegepaste kunsten in België.
Met een indrukwekkende lijst exposerende kunstenaars onderstreept het GlazenHuis het belang van het materiaal glas in de hedendaagse kunst. De toezegging van de kunstenaars om deel te nemen aan deze prestigieuze tentoonstelling getuigt van de reputatie die het museum in de afgelopen tien jaar heeft opgebouwd.
Dankzij internationaal gerenommeerde kunstenaars als Wim Delvoye, Jan Fabre, Koen Vanmechelen, Hans Op de Beeck en Ann Veronica Janssens is België, in tegenstelling tot vele andere landen, erin geslaagd om glas te verankeren binnen de beeldende kunsten.
XY is een mix van oude vertrouwde gezichten en nieuwe samenwerkings­verbanden, van nieuw werk en reproducties: glazen objecten, sieraden, sculpturen, installaties, foto's, schilderijen, video's en performances. Een selectie van werken die geheel in overeenstemming is met de ideologie van het GlazenHuis.
De getoonde werken laten een unieke verzameling zien van beeldend kunstenaars, glaskunstenaars en ontwerpers en belichamen daarmee de rol van kunst in onze moderne samenleving en het cross-over-proces van onderlinge beïnvloeding van industrieel ontwerp, ambacht en kunst. Met hun onverschrokken manier van uitdrukken veroveren de kunstenaars ons hart en kunnen wij dóór hun glas steeds opnieuw kijken naar onszelf en de wereld.
© GLAZENHUIS 2017
Warner Berckmans, Karin Borghouts, Lieven De Boeck, Peter de Cupere, Wim Delvoye, Maria Dukers, Mariken Dumon, Jan Fabre, Linde Hermans, Ann Veronica Janssens, Lore Langendries, Hans Op De Beeck, Gauthier Pierson, Klaar Prims, Anna Torfs, Ilse Van Roy, Sylvie Vandenhoucke, Koen Vanderstukken, Koen Vanmechelen, Christine Vanoppen, Nel Verbeke, Karen Vermeren, Kristof Vrancken, Cindy Wright
Curator: Jeroen Maes