Kunst gallerij - Gallerij Deweer, ART Gallery, kunstgalerij, kunstenaars exposeren, grafiek exposeren, schilders, fotografen, beeldhouwers, sculpturen, beeldhouwwerk te Otegem

Tony CRAGG

Introductie

Tony Cragg’s bijdrage aan de hedendaagse sculptuur is aanzienlijk, en zijn werk is een voortdurende zoektocht naar nieuwe sculpturale betekenis, vaak geïnspireerd door wetenschappers en filosofen. In de jaren zeventig startte Cragg met het testen van geheel nieuwe mogelijkheden van gevonden voorwerpen en materialen. Daarna verschoof zijn interesse naar de kwaliteit van het oppervlak en naar een spel met oneigenlijke confrontaties van materialen. In de jaren tachtig breidde hij zijn interesse voor de Europese sculpturale tradities uit en vond hij manieren om binnen de sculpturale taal te verwijzen naar sociale inhoud.
Vanaf het midden van de jaren ‘80 begon hij meer traditionele materialen te gebruiken, zoals gips, staal, brons, maar ook synthetische materialen. Tony Cragg ziet sculptuur als een essentiële ervaring met materialen, die resulteert in nieuwe vormen en betekenissen: “(...) Door dingen buiten de menselijke geest te veranderen, ben je gedachten aan het veranderen.” In lijn met zijn geloof in de beeldhouwkunst als een materiële manier van denken, creëerde Cragg het beeldenpark Waldfrieden in Wuppertal, dat in 2008 voor het publiek werd geopend.

Tony Cragg studeerde kunst na te hebben gewerkt als labo-technicus. In 1977 verhuisde hij naar Wuppertal, Duitsland, waar hij sindsdien altijd is blijven wonen en werken. Hij doceert aan de vermaarde Staatliche Kunstakademie in Düsseldorf sinds 1978. In 1994 werd hij lid van de Royal Aca-demy. Hij vertegenwoordigde Groot-Brittannië twee keer op de Biënnale van Venetië en won de Turner Prize in 1988. In 2007 werd Tony Cragg bekroond met de prestigieuze Japanse Praemium Imperiale-prijs voor de grote invloed die zijn werk heeft gehad op het gebied van de beeldhouwkunst.

Deweer Gallery introduceerde Tony Cragg in de groepstentoonstelling ‘To Return To Base’ in 1991. Daarna volgden nog drie solo shows: in 1995, in 1998 (‘Sculpturen en tekeningen’) en in 2002.
Tony Cragg heeft uitgebreid tentoongesteld in de grote instellingen over de hele wereld, onder andere op Documenta in Kassel (in 1982 en 1987), in het Musée d’Art Moderne de Saint-Etienne, in de Tate Gallery, Liverpool, in de Neue Nationalgalerie, Berlijn, in het Museum van Hedendaagse Kunst, Rome, in Museu Serralves, Porto, in het Central House of the Artist, Moskou, in Museum der Moderne, Salzburg, in Musée du Louvre, Parijs, in het Lembruck Museum, Duisburg en in 2016 in het Hermitagemuseum, Sint-Petersburg en in het Von der Heydt-Museum, Wuppertal.